Wereldwonderen

Als rechtgeaarde man ben ik natuurlijk dol op lijstjes. Bijvoorbeeld van wereldwonderen. Van oudsher spreekt men over de ‘zeven wereldwonderen’, omdat die term gemunt is door de oude Grieken en voor hen was zeven een heilig getal.


Van die klassieke zeven wereldwonderen is er heden ten dage nog meer eentje over, de piramide van Cheops. Een beetje armoedig eigenlijk, dus om dit gouden marketingconcept weer nieuw leven in te blazen werden er in juli 2007 zeven ‘nieuwe wereldwonderen’ gekozen. Deskundigen selecteerden 21 kandidaten en hier kon wereldwijd op gestemd worden, wat zo’n 100 miljoen mensen hebben gedaan. Misschien dat het in Nederland een beetje door de nieuwsfuik heen is geglipt, maar wij waren op dat moment in een land (Peru) dat een kandidaat leverde (Incastad Machu Picchu) en daar was het groot nieuws: overal hingen posters die opriepen om te stemmen en menig internetcafé had de stemsite als startpagina ingesteld. Machu Picchu werd inderdaad gekozen. Op dit moment telt de wereld dus officieel acht wonderen: zeven nieuwe en één klassieke. Nou, als dat geen mooi lijstje is…

De piramide van Cheops
Caïro, Egypte. Bezocht in 2023 (HIER) en 1999 (Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)).




Colosseum
Rome, Italië. Oa. in 2006 bezocht, op de fiets met Christel. Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)



Taj Mahal
Agra, India. In 2006 bezocht, met Wim. Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)



Machu Picchu
Cusco, Peru. In 2007 bezocht, met Christel. Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)



Petra
Wadi Musa, Jordanië. In 2014 bezocht, met Christel en Wende. Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)


Chichen Itzá
Yucatan, Mexico. Ook in 2014 bezocht, was een goed jaar wat wereldwonderen betreft.
Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)


Chinese Muur
Bezocht in 2024.


 
En verder ook op het lijstje, maar nog niet bezocht: het grote Christusbeeld (Cristo Redentor) in Brazilië).

------------------------------------------------------------------------------------------


Maar nog mooier dan officiële lijstjes zijn natuurlijk…je eigen lijstjes! Ook als het om wereldwonderen gaat. Want op onze reizen zijn wij zoveel bijzondere dingen tegengekomen dat ik naast bovenstaande hoogtepunten moeiteloos nòg een lijstje van zeven wonderen kan samenstellen die evenveel indruk maakten. Hier komt ons persoonlijke lijstje, in willekeurige volgorde.

Stonehenge
Salisbury, Engeland. Paar keer geweest, met Christel in 2009.

Een icoon natuurlijk, en groter dan zichzelf. Als je er omheen loopt en beseft dat je eigenlijk alleen naar een paar grote ruwe stenen staat te kijken kan je een licht gevoel van teleurstelling bekruipen. Voor Stonehenge moet je afstand nemen. Je ervaart de magie pas als je op een van de heuvels in de omgeving neerkijkt op Stonehenge en ziet hoe rond en compleet de steencirkel eigenlijk is. Als een zonnewijzer ligt hij in het landschap, niet te missen, het enige object in de uitgestrektheid van groene vlaktes en daarom al duizenden jaren, vanaf de prehistorie tot nu, een brandpunt voor zonnestralen en mensenogen. Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)


 


Het Tijgernest
Paro, Bhutan. Met Christel bezocht in 2008.

Je moet er een eind voor reizen en als het je lukt in de buurt te komen moet je ook nog eens twee uur klimmen, over akelig steile en glibberige rotspaden, maar dan heb je ook wat: een unieke Boeddhistische tempel die als een bloem van rood, wit en goud uit de rotsen lijkt te groeien. Ansichtkaarten en ijsjes zul je er niet vinden, alleen monniken die een kilometer boven ’s werelds gewemel hun ding doen. Om stil van te worden. Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)



Aboe Simbel
Aboe Simbel, Egypte. Bezocht in 1999.

De Egyptische architectuur is er een van groot, groter, grootst en Aboe Simbel spant de kroon. Reusachtige faraobeelden aan de Nijl, helemaal in het zuiden van het land, gebouwd door de machtige farao Ramses II met de bedoeling bezoekers ontzag in te boezemen. Dat is zeker gelukt, tot op de dag van vandaag. Bij de aanleg van de Aswan-dam in de jaren zestig zou het monument onder water komen te staan van een nieuw stuwmeer. Het hele complex is toen in blokken gezaagd, naar de andere kant van de Nijl gebracht en een stuk hoger op de oever weer in elkaar gezet. Alleen dat is eigenlijk al een wereldwonder. Zie HIER (wie wat logt die heeft wat)



Angkor
Siem Reap, Cambodja. In 2016 samen bezocht nadat Christel er in 2002 al eens was geweest.

Ongelooflijk dat dit geen ‘officieel’ wereldwonder is. Een majestueus tempelcomplex, het grootste ter wereld, gebouwd door de Khmers in de twaalfde eeuw. Angkor Wat is de bekendste, Angkor Thom met zijn boeddhagezichten de indringendste en Ta Prohm de sfeervolste. Hier is het oerwoud bezig in een stille veldtocht het terrein terug te veroveren, millimeter voor millimeter. Indrukwekkend.  ZIE HIER (wie wat blogt die heeft wat)

 


De Eiffeltoren
Parijs, Frankrijk. Heel vaak geweest.

Zo bekend en zo dichtbij dat je bijna vergeet hoe uniek dit bouwwerk is. Ooit tijdelijk neergezet, met de bedoeling om het weer af te breken, maar inmiddels het symbool van Frankrijk geworden en niet meer weg te denken uit onze mentale database. Een bezoek aan Parijs is voor mij niet compleet zonder even bij de Eiffeltoren te zijn geweest. Elke keer verbaas ik me weer over de ranke vorm en de bijzondere kleur, iets tussen bruin en metaal in. Beslist iets om voor om te fietsen…




Stupa van Bhodanath
Kathmandu, Nepal. Met Christel bezocht in 2004 en 2008.

Een van de grootste stupa’s ter wereld, die midden in de stad ligt. Terwijl je met je rechterhand de gebedsmolens draait kun je met je linkerhand bijna de spulletjes in de souvenirwinkeltjes pakken. Dag en nacht loopt een stoet monniken in rode mantels om de stupa heen. Het zachte geschuivel en gefluister, de geur van wierook, een enkele ratelende gebedsmolen, het Om mani padme hum dat uit de cd-zaakjes klinkt, de vriendelijke blikken…deze bijzondere plek beleef je met al je zintuigen, inclusief je zesde. Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)




Prambanan
Yogjakarta, Indonesië. Met Christel bezocht in 2011.

De Borobodur is bekender, maar Prambanan, vijftig kilometer verderop, maakte om een of andere reden meer indruk. Een hindoeïstisch tempelcomplex van steile, strenge torens boordevol Brahman’s, Krishna’s en Sita’s. Plus Indonesische schoolkinderen die met je op de foto willen. Zie HIER (wie wat blogt die heeft wat)



------------------------------------------------------------------------------------------

Tja...en dan hebben we het nog niets eens gehad over alle natuurlijke wereldwonderen, de kunstwerken van moeder Aarde zelf waar we ons aan hebben vergaapt, van AYERS ROCK tot de MOUNT EVEREST, van de prachtige koraalmuren van BUNAKEN tot de drijvende rieteilanden in LAKE TITCACA... Och, er is zoveel te zien op onze wonderwereld!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten