Pinksteren 2019

7 - 11 juni 2019

Pinksteren. Een extra lang weekend dit jaar, want in verband met studiedagen is Wende ook op vrijdag en dinsdag vrij. Dus…naar de Ardennen!




Jeroen, Josje en Meike gaan dit keer mee. We hebben twee chaletjes geboekt – huisje 9 en huisje 25 – op vakantiepark La Clusure, niet ver van Han sur Lesse, bekend van de grotten. Het park ligt ingeklemd in een smalle vallei tussen beboste heuvels en kan bogen op een snelstromend beekje, de Lomme. Prima locatie.




Druk is het niet, de meeste huisjes staan leeg net zoals de kampeervelden, maar toch is er een recreatieteam aanwezig dat een uitgebreid programma heeft opgezet met een hoop wateractiviteiten. Helaas is het daar zaterdag wat te fris voor, maar zondag is het weer beter en kunnen Wende en Meike lekker dobberen en glijden. Verder kunnen ze zich laten schminken en is er een speeltuin, dus de twee meiden – ik bedoel de tijgers en lynxen vermaken zich wel. Voor de ouderen is er een prima restaurant met dito bierkaart, dus dat komt ook wel goed.










Tussendoor verkennen we in de omgeving Rochefort (weinig te beleven) en natuurlijk die genoemde grotten van Han (een stuk interessanter). Je gaat er met een ouderwets trammetje naartoe, loopt vanaf de ingang twee kilometer langs flinke tieten, mieten en zuilen en verlaat de grot na het traditionele kanonschot, waarna een kleine wandeling langs een fraaie speeltuin je weer terugbrengt in Han. Ik ben er ooit eerder geweest, zo’n 40 jaar geleden, en gaandeweg kwamen er wat herinneringen terug.









Op maandag vertrekken Jeroen, Josje en Meike weer en hebben we nog een dagje te besteden. ’s Ochtends verkennen we de beek, die slechts kniediep is, maar door de dammetjes her en der soms behoorlijk snel stroomt wat Wende natuurlijk juist spannend vindt. Om het geheel nóg wat spannender te maken besluit ze met een jongetje dat staat te vissen de steile oever aan de overkant te beklimmen. Omhoog gaat prima, maar de terugweg naar beneden verloopt spectaculair: ze glijdt tien meter naar beneden, tuimelt over de kop en stort ondersteboven in de rivier. Brullen! Het zorgt voor een paar flinke schrammen op arm en been, verder is ze vooral heel erg geschrokken. 



Consequentie is dat we maar afzien van ons middagprogramma – een klimparcours in Durbuy – en in plaats daarvan eenvoudiger vertier zoeken in de ons welbekende speeltuin in Hotton. Hier vinden we het opvallend druk voor een doordeweekse Pinkstermaandag. Wat blijkt? We zijn op een staaltje plaatselijke folklore gestuit, in de vorm van de Course de Canards, ofwel een wedstrijdje badeendjes de rivier af laten dobberen. Never a dull moment hier! ’s Avonds beklimmen we nog de heuvel achter ons chalet voor een mooi vergezicht over de vallei. Prachtig toch, die Ardennen.


Dinsdag gaan we weer terug, maar met een tussenstop in La Roche. Even door de winkelstraat slenteren, de Amerikaanse tank beklimmen, de merkwaardige drank-boeken-speelgoed-souvenirwinkel op de hoek bezoeken en nat worden in de fontein op het plein. Want ja, zonder dat is een bezoek aan de Ardennen niet compleet.



Kaartjes schrijven voor de opa's en oma's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten