El Chaco

Dinsdag 31 juli 2007
Ook weer zoiets bijzonders: de Nazca-lijnen. Mysterieuze lijnen in de woestijn, honderden meters lang, vlakbij het plaatsje Nazca. Ze werden ontdekt in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen men commerciële vluchten over dit gebied ging uitvoeren. 

Want alleen vanuit het vliegtuig is te zien dat de Nazca-lijnen niet zomaar willekeurige lijnen zijn: het zijn figuren, tekeningen als het ware, gemaakt op het natuurlijke schoolbord van de woestijn door de bovenste gravellaag te verwijderen. Honderden figuren zijn er te zien. Veelal geometrische figuren, maar ook de nodige dieren, zoals een aap, een walvis, een condor, een kolibrie, een spin, noem maar op. Ze zijn gemaakt door de Nazca-indianen, in de periode van 200 voor Christus tot 700 na Christus - een periode waarin beslist nog geen vliegtuigen bestonden. Dus hoe hebben ze het gedaan? En waarom? Daar bestaan heel wat theorieën over. Sommigen betwijfelen zelfs of het wel mensenwerk is. De schrijver Erich von Däniken werd eind jaren zestig wereldberoemd met zijn theorie dat de Nazca-linen de remsporen waren van buitenaardse ruimteschepen. Onze bescheiden conclusie na een vliegtochtje over de lijnen: raar maar waar.

De kolibrie

De spin


Nazca vormde een tussenstop tussen Cusco en de kust. Drie bussen, twee taxi's, een vliegtuigje dus en een etmaal verder stappen we eindelijk uit in El Chaco, een stipje aan de Peruaanse kust. Paar hotelletjes, paar restaurantjes, boulevard van vijftig meter. Dat is het wel zo'n beetje. Nee, nog een aanlegsteiger. Vanaf die steiger vertrekken de speedboten naar e Ballestas-eilanden, die ook wel 'klein Galapagos' worden genoemd avnwege de overvleodige fauna. Vanochtend zijn we wezen kijken. De eilanden zijn rotsklompen die ofwel zwart zien van de vogels ofwel wit van de vogelstront. Dat laatste heet hier guano en wordt duur verkocht als bemesting. We zien dolfijnen, zeehonden, pinguïns, pelikanen en enorme vogelkolonies.





Vanmiddag eindelijk een beetje relaxen. En bepalen wat we de resterende week gaan doen. U hoort nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten