Enschede - Dorenther klippen

Zaterdag 6 augustus
Dag 1, 72 kilometer
Omdat we niet zo veel tijd hebben besluiten we de eerste 150 kilometer in Nederland over te slaan en de trein naar Enschede te nemen, om vandaar te starten. Rond een uur of één zitten we op de fiets. Via Glanerbrug rijden we Duitsland binnen.
 
Die eerste middag rijden we door het coulissenlandschap van het grensgebied, via wegen die te druk zijn naar onze zin. Gelukkig treffen we wel veel fietspaden. Ook maken we kennis met de Duitse gewoonte om fietspaden binnen de bebouwde kom op de stoep te laten lopen, zodat je continue, bij iedere kruising en uitrit, omlaag en omhoog hobbelt, en verdomd goed moet oppassen geen voetgangers op je stuur te spietsen als een Deutsche Bratwurst.

Het is weer even wennen, zo op de fiets...dat vindt ook het lijf, dat zich na een paar uur afvraagt wat the f*** er aan de hand is vandaag. Kuit, knie, kont, pols etcetera. We koersen richting Teutoburger Wald en eindigen even na zessen bij de Dorenther Klippen, na het eerste bescheiden klimmetje van de dag. Het begint te regenen als we de camping oprijden. Snel willen we de tent opzetten, maar helemaal soepeltjes gaat het niet na al die jaren en als het ding eindelijk staat, staat hij er maar raar bij, bepaald niet als het pronte blauwe koepeltje zoals we ons dat meenden te herinneren. Het raadsel wordt opgelost als we ontdekken dat er nog een stok in het gras ligt te wachten. Tien minuten later staat onze tent er weer prima bij.

We trakteren ons op bier in het campingrestaurantje, waar de vriendelijke bejaarde eigenaar ons bedient. Daarna een warme douche en een pastamaaltijd en op die manier komen we de donkere en regenachtige avond wel door, temeer omdat die niet zo lang duurt. We zijn ietwat kaputt, zeg maar.

Mét stok