Kilkenny

21– 23 juli 1993

Van Laragh liftten we verder naar het mooiste middeleeuwse stadje van Ierland, Kilkenny. Met de auto zou je het in anderhalf uur doen, nu kostte het 6 uurtjes. Maar behalve die tijd kostte het helemaal niets.

De tent ging op in Nore Valley Park, een camping zo’n 10 km ten zuiden van de stad.  "Balkende ezels, blatende schapen en een prachtig uitzicht over de vallei van de Nore. Helaas heeft F. nogal last van muggenbulten" schreef ik in m’n dagboek.

De volgende dag liftten we naar Kilkenny, met de eerste auto die voorbij reed. Een ouder stel zette ons af pal voor het kasteel, de blikvanger van het stadje. We kregen een rondleiding. Eeuwenlang was het kasteel in bezit van de Butler’s, een geslacht waarvan de stamvader ooit butler van de koning was geweest, maar daarna het dienaarschap verre ontsteeg en een rijke en machtige familie van landeigenaren vormde die in haar hoogtijdagen 120 man personeel had rondlopen; ze moesten het kasteel in en uit via ondergrondse gangen, om maar zo onzichtbaar mogelijk te zijn.  Twintigste–eeuwse nazaten konden zo'n gigantisch stofnest – om van het personeel nog maar te zwijgen – niet meer betalen en verkochten het in 1969 aan de staat. Meest imposant is de Long Gallery, een, nou ja, lange galerij met portretten aan de muren, een glazen dak en in het midden een dubbele haard – niet warm te stoken natuurlijk, zo’n ruimte. Succes ermee, zullen de laatste Butler’s hebben gedacht toen ze de boel verkochten aan de belastingbetalers van Ierland.



Aan de voet van het kasteel ligt het middeleeuwse centrum van Kilkenny, met als hoofdstraat – onvermijdelijk boven het Kanaal – de High Street. Als je die afloopt kom je bij Saint Canice’s Cathedral, een gotische kathedraal van grijze steen die uit de 13e eeuw  stamt. Ook die bezochten we. Daarna was het tijd geworden voor een bezoekje aan de pub en een patatje in een fastfood–achtige zaak. Terug moesten we ook weer liften en of dat goed ging weet ik niet meer, maar in ieder geval waren we tegen elven terug bij onze tent en genoten opnieuw van een schitterende avond, warm en droog. On–Iers als je het mij vroeg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten