Aardbeving

Op 25 april 2015 vond er een zware aardbeving plaats in Nepal. Niet verrassend, Nepal ligt op de breuklijn van twee grondplaten, de ene schuift steeds dieper door onder de andere en veroorzaakt een hoop onrust daar, vijftien kilometer onder de grond en soms dus ook erboven. Door dit proces wordt het aardoppervlak omhoog gestuwd en dat verklaart onder andere al die hoge bergen in Nepal, zoals de Mount Everest.



Het is een prachtig land, Nepal. Wij waren er tweemaal, in 2004 en 2008. (Een derde keer is in de maak, als onze vriend Yadu terugkeert uit Dubai waar hij tijdelijk werkt.) De foto's die we momenteel op internet zien komen ons bekend voor, en tegelijkertijd ook weer niet...

Durbar Square, Bhaktapur


In 2004...

...en na de aardbeving.



Fasidega Tempel, Bhaktapur

In 2004...

...en na de aardbeving.

 Durbar Square, Patan.

In 2004...

...en na de aardbeving.

Yadu woont met zijn familie niet ver van Bhaktapur. Ze zijn allen ongedeerd, maar hun huis, hier nog op een foto uit 2008, is verwoest.



We hebben er geen foto van, maar het zal er zo uitzien als de rest van het dorp.




Van Kinley, de veelzijdige schooldirecteur die destijds onze trekkings regelde, ontvingen we een eerstehands verslag waarin hij beschrijft hoe hij met een bus vol voedsel -gekocht van giften van Westerse vrienden- naar het rampgebied is afgereisd om in ieder geval van één dorpje de ergste nood te lenigen.





Uiteraard is de aardbeving een ramp. Voor een land als Nepal, waar de meeste mensen steeds één graanoogst voor lopen op hongersnood, is dit wel het laatste wat het kan gebruiken. Anderzijds bestaat er onder de bevolking een talent voor improvisatie en overleven dat wij in het Westen ons nauwelijks kunnen voorstellen. Kinley besluit zijn verslag als volgt:


We reached home at 9 PM, an almost 15 hours experience. I don’t know what my colleagues felt or learnt or experienced nor what my students felt or learnt, but for me I have learnt, if those 84 plus year old man and woman can survive, that Nepal can; and that the world is a much better place to live with people willing to help those unfortunate and in need of help; and that life just has to go on.

Kinley, met een 84 plus year old man

Geen opmerkingen:

Een reactie posten