Kuala Gandah

3 oktober 2016

Kuala Gandah Elephant Conservation Centre is een, nou ja, de naam zegt het al, een opvangcentrum voor olifanten. Hier worden olifanten opgevangen die de weg in het oerwoud een beetje kwijt zijn, bijvoorbeeld omdat ze gewond zijn of gestresst en een heel dorp aan barrels stampen –‘amok’ maken zoals ze dat hier noemen.

Volwassen dieren kunnen een paar maanden op krachten komen en worden dan teruggezet in een van de nationale parken van Maleisië. Maar er komen ook kleintjes binnen en die blijven permanent in het centrum. De meeste olifanten komen uit Maleisië, maar soms komen ze ook uit andere Aziatische landen als India en Birma. Grappig idee om die buitenlanders, als ze hersteld zijn, dan los te laten in Maleisië. Namasté sahibs, zegt zo'n beest terwijl het zich bij een kudde aansluit. En als hij de glazige blikken van de Maleisiërs ziet: Wat?!?



Het centrum draait op vrijwilligers en is gratis, maar tegen betaling kun je een paar uurtjes meelopen en helpen de olifanten te voeden en te verzorgen. Of je kunt ze wassen in de rivier, wat wij hebben gedaan. Geweldig om mee te maken! Ooit, in Nepal (HIER), hebben Christel en ik echt gezwommen met een volwassen olifant, kopje onder en al, dat was een ongelooflijke ervaring, maar dit leek er op en Wende vond het al heel spannend, ze durfde het dier nauwelijks aan te raken. 



Later, toen het park leeggelopen was en wij als enigen nog wat rondhingen, nodigden de verzorgers ons even uit in de hokken te komen en een paar grote jongens van dichtbij te bekijken. En toen blies er eentje op z'n snuit en was het verhaaltje uit.


2 opmerkingen:

  1. Zo, ben weer bijgelezen. Prima om de werkdag mee te beginnen, met zo'n "fijne" automatenkoffie.
    Ik slurp jullie verhalen letterlijk op met de koffie. Veel plezier weer!!

    Gr.
    Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fantastisch !! Groet Ankie

    BeantwoordenVerwijderen